Račianske školy privítajú pilotný projekt e-Bug

30.08.2012 Bratislava

Bratislava 30. augusta (TASR) - V Rači sa rozbehne jedinečný školský projekt zameraný na informovanie detí o mikróboch, hygiene a tiež nástrahách nadmerného užívania antibiotík. Projekt s názvom e-Bug rozbieha prednostka Mikrobiologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Helena Hupková spolu so študentmi fakulty.

Deti zo základných škôl J. A. Komenského a Tbiliskej sa tento školský rok od októbra do júna môžu tešiť na nové zaujímavé hodiny prírodovedy. Raz do mesiaca budú totiž spolu s učiteľkami a medikmi sledovať napríklad to, ako kysne chlieb či ako sa rozšíria baktérie podaním rúk. „Hlavným cieľom projektu je, aby sa žiaci dozvedeli základné informácie o mikroorganizmoch, správnom užívaní antibiotík, o rôznych spôsoboch šírenia infekčných chorôb a o vhodnej prevencii infekčných ochorení pomocou správnej hygieny a očkovania,“ vysvetlila vedúca Školského úradu v Rači Ivana Vargová.

Miestny úrad v Rači iniciatívu e-Bug ocenil a poskytol priestor pre začlenenie inovatívnej metódy výučby do učebných osnov račianskych základných škôl. „Rača je prvým slovenským miestom, kde tento projekt uskutočníme. Vybrala som ju aj preto, lebo som sa sem prisťahovala a bývam tu. Starosta, Školský úrad aj vedenie škôl našu iniciatívu vrelo prijali, a tak sa nám rysuje príjemné zázemie pre pilotný projekt na Slovensku,“ povedala Hupková. Na základe rozbiehajúceho sa projektu u nás sa o e-Bug začali zaujímať aj ďalšie slovenské školy. Spoluprácu by radi nadviazali základné školy v Košiciach či Seredi.

Do projektu budú zatiaľ vtiahnutí iba druháci základných škôl, aj keď e-Bug v iných krajinách, napríklad v Belgicku, Francúzsku, Španielsku, Holandsku či Česku, vzdeláva aj škôlkarov či žiakov druhého stupňa základných škôl. „O učenie najmenších už prejavili záujem aj račianske škôlky. Neskôr by sme teda radi začali aj so vzdelávaním malých predškolákov,“ dodala k plánom Hupková. „Pedagogicko-organizačné pokyny na školský rok 2012/2013 odporúčajú riaditeľom škôl zakomponovať do výučby aktivity nabádajúce žiakov k zdravému životnému štýlu. Projekt e-Bug nám sčasti pomôže naplniť toto odporúčanie,“ doplnila riaditeľka ZŠ J. A. Komenského Tatiana Kizivatová.
 

Vyberte región